Wateropslag & Appendages
Op deze pagina beantwoorden we verschillende soorten vragen die te maken hebben met wateropslag en appendages. Na het lezen van de onderstaande vragen en bijbehorende antwoorden, beschikt u over meer informatie alvorens u specifieke materialen aanschaft voor uw project.
Wanneer heb ik een betonnen tank nodig?
Je gebruikt een betonnen tank wanneer er sprake is van het ondergronds opslaan van water of andere vloeistoffen. Betonnen tanks zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen en groottes.
Wanneer heb ik een kunststof tank nodig?
Vaak gebruik je een kunststof tank om (tijdelijk) water of andere vloeistoffen bovengronds op te slaan. Denk bijvoorbeeld aan een tussenopslag voor drinkwater (i.v.m. de wetgeving voor terugstroombeveiliging) of proceswater in de industrie. Ook het tijdelijk bufferen van regenwater of afvalwater is met een bovengrondse kunststof tank mogelijk. Kunststof tanks zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen en groottes.
Hoe werkt het doorvoeren van water of andere vloeistoffen?
In een tank of vat wordt doorgaans gebruik gemaakt van doorvoeren. Doorvoeren worden gebruikt om een extra aftakking te maken zodat water of vloeistof aan een tank kan worden toegevoegd, of juist eruit kan worden gehaald. Een doorvoer bestaat uit een buis met buitendraad waarop middels moeren en rubberen ringen een waterdichte verbinding gemaakt kan worden. Er zijn diverse typen doorvoeren met elk hun eigen voor- en nadelen. Neem contact met ons op voor geheel vrijblijvend praktisch advies voor uw project.
Wat zijn appendages?
Onder een appendage verstaat men een klein toestel dat dient ter completering van een machine of installatie. In het bijzonder wordt het woord gebruikt met betrekking tot waterleiding- en gasnetten, en hydraulische en pneumatische systemen. Veelgebruikte appendages in de watertechniek zijn terugslagkleppen, manometers, watermeters, reduceerventielen, afsluiters en opslagtanks in beton en kunststof.
Wat zijn terugslagkleppen?
Met terugslagkleppen voorkom je dat het water de verkeerde kant uit gaat. Bij een beregening worden terugslagkleppen gebruikt om de druk vast te houden. Er worden zowel terugslagkleppen in de bron als bovengronds geplaatst. Terugslagkleppen zijn er in diverse uitvoeringen, materiaalsoorten en maten, ieder met hun eigen toepassing. Wij adviseren daarom altijd om u goed te laten informeren alvorens u een keuze maakt voor een bepaald type terugslagklep.
Waar gebruik je watermeters voor?
Watermeters worden gebruikt om de hoeveelheid water in een bepaalde tijd te registreren. Watermeters worden ingezet ter aansturing van pompen en regelingen en zijn verkrijgbaar in diverse diameters en uitvoeringen. De meeste watermeters worden zowel analoog als middels een pulsteller of reedcontact uitgelezen.
Waar gebruik je manometers voor?
Manometers worden veelal gebruikt om de druk op een bepaalde plaats in het leidingwerk af te lezen. Met een manometer ziet u of de pomp en filters nog goed functioneren en of ze slijtage of vervuiling vertonen.
Zelf met een project bezig en mis je nog iets?
Hoe werken vuilvangers?
Vuilvangers of filters worden gebruikt om schade of onnodig onderhoud in het systeem te voorkomen. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei maten en grofheden. Een vuilvanger wordt veelal voorzien van manometers aan beide zijden van de filter. Dit wordt gedaan om de weerstand over de filter te meten en het geeft meteen aan of de filterkaars vervuild of verzadigd is.
Waar gebruik je kogelkranen voor?
Kogelkranen zijn afsluiters die veelvuldig gebruikt worden binnen de watertechniek. Een kogelkraan bestaat uit een huis en een doorboorde, ronde kogel welke middels een handvat te bedienen is. Kogelkranen zijn er in allerlei uitvoeringen en materiaalsoorten, zoals messing, staal en RVS. Afhankelijk van de materiaalsoort zijn diverse aansluitingen mogelijk.
Wat zijn schuifafsluiters?
Schuifafsluiters worden veelvuldig toegepast bij mestrioleringen. Ook worden ze in de industrie toegepast wanneer er grotere diameters afgesloten moeten worden. Schuifafsluiters bestaan uit een huis waarin een schuif omhoog of omlaag bewogen kan worden om de vloeistofstromen af te sluiten. Het op en neer bewegen van de schuif gebeurt door middel van een spindel en kan zowel handmatig, elektronisch of pneumatisch worden uitgevoergd. Bij gietijzeren afsluiters wordt er ook vaak gebruik gemaakt van handwielen om de schuifafsluiter te bedienen. Schuifafsluiters kunnen van diverse materialen worden gemaakt maar komen het vaakst voor in PE, PVC of gietijzer.
Vragen of behoefte aan vrijblijvend advies?
Begint u binnenkort met een watertechniek gerelateerd project en heeft u nog specifieke vragen over de aanschaf van de juiste materialen? Neem dan contact met ons op zodat wij u geheel vrijblijvend kunnen voorzien van praktische, bruikbare informatie zodat u uw project succesvol kunt uitvoeren. Ook bieden wij doorgaans alle materialen, gereedschappen en andere zaken die u nodig heeft om uw project uit te kunnen voeren onder één dak.